Home Zupy Zupa krem za szpinaku

Zupa krem za szpinaku

by

Gęsta kremowa zupa szpinakowa ze śmietaną i grzankami. Robię ją ze świeżego szpinaku, który na szczęście można teraz kupić przez cały rok.

Składniki:

  • 1 kg liści świeżego szpinaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  • Szpinak umyć i przebrać, duże liście porwać na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i zalać bulionem.
  • Szpinak gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  • Po ugotowaniu szpinaku z garnka odlać około 150 ml wywaru, pozostały szpinak z czosnkiem zmiksować blenderem na gładką masę.
  • Do masy szpinakowej dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
  • Przyprawiony krem szpinakowy zagotować.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Chleb tostowy pokroić w kostkę ułożyć na blaszce i polać oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zrumienić.
  • Ciepły krem szpinakowy przelać do miseczek, podawać z grzankami i kleksem gęstej śmietany.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1453 głosów)

related articles