Gęsta kremowa zupa szpinakowa ze śmietaną i grzankami. Robię ją ze świeżego szpinaku, który na szczęście można teraz kupić przez cały rok.
Składniki:
- 1 kg liści świeżego szpinaku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml słodkiej śmietany 18%
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Szpinak umyć i przebrać, duże liście porwać na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i zalać bulionem.
- Szpinak gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Po ugotowaniu szpinaku z garnka odlać około 150 ml wywaru, pozostały szpinak z czosnkiem zmiksować blenderem na gładką masę.
- Do masy szpinakowej dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
- Przyprawiony krem szpinakowy zagotować.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Chleb tostowy pokroić w kostkę ułożyć na blaszce i polać oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zrumienić.
- Ciepły krem szpinakowy przelać do miseczek, podawać z grzankami i kleksem gęstej śmietany.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1453 głosów)