Home Zupy Kremowa zupa z zielonego groszku

Kremowa zupa z zielonego groszku

by

Lekka zupa krem z zielonego groszku z tymiankiem. Szybko się ją gotuje. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Składniki:

  • 4 cebulki dymki (bez szczypiorku)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 800 g zielonego groszku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany kremówki 18%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Cebulki dymki umyć i posiekać w drobną kostkę, podsmażyć w wysokim rondelku na roztopionym maśle.
  • Do cebulek wlać gorący bulion a następnie dodać opłukany groszek i dosypać tymianek.
  • Groszek gotować w wywarze około 10 minut.
  • Następnie lekko ostudzić, zmiksować blenderem na gładki krem.
  • Do kremu groszkowego dodać śmietanę i doprawić. Zupę podgrzać.
  • Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1137 głosów)

related articles