Lekka zupa krem z zielonego groszku z tymiankiem. Szybko się ją gotuje. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Składniki:
- 4 cebulki dymki (bez szczypiorku)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 800 g zielonego groszku
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany kremówki 18%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulki dymki umyć i posiekać w drobną kostkę, podsmażyć w wysokim rondelku na roztopionym maśle.
- Do cebulek wlać gorący bulion a następnie dodać opłukany groszek i dosypać tymianek.
- Groszek gotować w wywarze około 10 minut.
- Następnie lekko ostudzić, zmiksować blenderem na gładki krem.
- Do kremu groszkowego dodać śmietanę i doprawić. Zupę podgrzać.
- Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1137 głosów)