Zawsze mi smakowała ta potrawa. Gotowała ją moja babcia, ale nie dysponowała tym, co możemy dziś wykorzystać.
Składniki:
- 500 g fasoli ” Piękny Jaś”
- 1/2 kg golonki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżka jarzynki lub warzywka
- sok wielowarzywny (może być taki z „Tesco”)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka „Maggi”
Przygotowanie:
- Fasolę namoczyć w letniej wodzie na 12 godzin.
- Wylać wodę po moczeniu i przepłukać fasolę.
- Do garnka włożyć golonkę i fasolę, zalać wodą. Dodać ziele angielskie i pieprz, zagotować. Zupę należy zszumować.
- Po zszumowaniu dodać jarzynkę i gotować aż do miękkości fasoli.
- Dodać 1/2 opakowania soku wielowarzywnego, zgnieciony czosnek i „Maggi”.
- Wszystko gotować ok. 1/2 godz.
- Na oleju przesmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i dodać do zupy. Doprawić papryką.
- Pozostawić ok. 1/2 godz. po zagotowaniu aby wszystko przeszło smakiem przypraw.
- Można dodać mąkę do podsmażanej cebuli z wędliną, ale trzeba ocenić gęstość zupy. Zgodnie ze smakiem doprawić solą, cukrem i majerankiem.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
80 minut
Całkowity czas:
820 minut
Średnia 5 / 5 (1548 głosów)