Home Zupy Fasola po bretońsku

Fasola po bretońsku

by

Zawsze mi smakowała ta potrawa. Gotowała ją moja babcia, ale nie dysponowała tym, co możemy dziś wykorzystać.

Składniki:

  • 500 g fasoli ” Piękny Jaś”
  • 1/2 kg golonki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka jarzynki lub warzywka
  • sok wielowarzywny (może być taki z „Tesco”)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka „Maggi”

Przygotowanie:

  • Fasolę namoczyć w letniej wodzie na 12 godzin.
  • Wylać wodę po moczeniu i przepłukać fasolę.
  • Do garnka włożyć golonkę i fasolę, zalać wodą. Dodać ziele angielskie i pieprz, zagotować. Zupę należy zszumować.
  • Po zszumowaniu dodać jarzynkę i gotować aż do miękkości fasoli.
  • Dodać 1/2 opakowania soku wielowarzywnego, zgnieciony czosnek i „Maggi”.
  • Wszystko gotować ok. 1/2 godz.
  • Na oleju przesmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i dodać do zupy. Doprawić papryką.
  • Pozostawić ok. 1/2 godz. po zagotowaniu aby wszystko przeszło smakiem przypraw.
  • Można dodać mąkę do podsmażanej cebuli z wędliną, ale trzeba ocenić gęstość zupy. Zgodnie ze smakiem doprawić solą, cukrem i majerankiem.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

80 minut

Całkowity czas:

820 minut


Średnia 5 / 5 (1548 głosów)

related articles