Szynka i zielony groszek doskonale razem smakują i poprawiają samopoczucie. W tej zupie nadamy im zupełnie nowy smak, ponieważ dodamy do nich nieco miękkiego sera i gałki muszkatołowej. Najlepiej podawać z grzankami.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, posiekana
- 40 g mrożonego zielonego groszku
- 750 g bulionu drobiowego lub wieprzowego (z kostki)
- 200 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
- 100 g miękkiego sera
- ½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i lekko podsmażać przez 5–6 minut.
- Dodać groszek i bulion, następnie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 5 minut. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
- Wlać zupę do blendera i zmiksować, by była nieco grudkowata. Dodać szynkę i przelać z powrotem do rondla.
- Dodać ser i delikatnie wymieszać zupę, aż ser lekko się roztopi. Nalać do misek i posypać gałką muszkatołową.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
12 minut
Całkowity czas:
17 minut
Średnia 5 / 5 (1327 głosów)