Home Zupy Zupa z zielonego groszku z szynką

Zupa z zielonego groszku z szynką

by

Szynka i zielony groszek doskonale razem smakują i poprawiają samopoczucie. W tej zupie nadamy im zupełnie nowy smak, ponieważ dodamy do nich nieco miękkiego sera i gałki muszkatołowej. Najlepiej podawać z grzankami.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 40 g mrożonego zielonego groszku
  • 750 g bulionu drobiowego lub wieprzowego (z kostki)
  • 200 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę
  • 100 g miękkiego sera
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i lekko podsmażać przez 5–6 minut.
  • Dodać groszek i bulion, następnie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 5 minut. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
  • Wlać zupę do blendera i zmiksować, by była nieco grudkowata. Dodać szynkę i przelać z powrotem do rondla.
  • Dodać ser i delikatnie wymieszać zupę, aż ser lekko się roztopi. Nalać do misek i posypać gałką muszkatołową.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

12 minut

Całkowity czas:

17 minut


Średnia 5 / 5 (1327 głosów)

related articles