Serek topiony niekoniecznie musi służyć do smarowania pieczywa, tym razem posłużył mi do przyrządzenia zupy z warzywami.
Składniki:
- 1,5 l. wywaru warzywnego
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 2 serki topione śmietankowe (po 100 g)
Przygotowanie:
- Warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler umyć i obrać, pokroić w słupki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Do gotującego się bulionu wrzucić przygotowane warzywa i serki topione pokrojone w kostkę, gotować przez 10-15 minut.
- Do zupy dodać umyte różyczki brokuła i kalafiora, gotować przez kolejne 10 minut aż warzywa zmiękną.
- Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i dodać do niej ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Zupę doprawić pieprzem, solą i odrobiną tymianku. Podawać posypaną poszatkowanym koperkiem.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1192 głosów)