Home Zupy Zupa serowa z warzywami

Zupa serowa z warzywami

by

Serek topiony niekoniecznie musi służyć do smarowania pieczywa, tym razem posłużył mi do przyrządzenia zupy z warzywami.

Składniki:

  • 1,5 l. wywaru warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2 serki topione śmietankowe (po 100 g)

Przygotowanie:

  • Warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler umyć i obrać, pokroić w słupki.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • Do gotującego się bulionu wrzucić przygotowane warzywa i serki topione pokrojone w kostkę, gotować przez 10-15 minut.
  • Do zupy dodać umyte różyczki brokuła i kalafiora, gotować przez kolejne 10 minut aż warzywa zmiękną.
  • Ugotowaną zupę zdjąć z ognia i dodać do niej ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  • Zupę doprawić pieprzem, solą i odrobiną tymianku. Podawać posypaną poszatkowanym koperkiem.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1192 głosów)

related articles