Home Zupy Kotlety z suszonych grzybów

Kotlety z suszonych grzybów

by

Bardzo smaczna alternatywa dla pierożków, krokietów lub uszek do barszczu czerwonego nie tylko na święteczne okazje.

Składniki:

  • 100 g grzybów suszonych
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 cebule, posiekane
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  • Grzyby namoczyć na noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Grzyby odcedzić, a wywar wykorzystać do zupy lub sosu.
  • Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć.
  • Grzyby przepuścić przez maszynkę razem z bułkami.
  • Na oleju podsmażyć cebulę. Dodać do grzybów i dobrze wymieszać.
  • Do masy dodać natkę, sól, pieprz i jajko, i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna można dodać łyżkę bułki tartej.
  • Z masy formować małe kotleciki. Panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki na rumiano z obu stron.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

540 minut


Średnia 5 / 5 (1251 głosów)

related articles