Bardzo smaczna alternatywa dla pierożków, krokietów lub uszek do barszczu czerwonego nie tylko na święteczne okazje.
Składniki:
- 100 g grzybów suszonych
- 2 czerstwe bułki
- 2 cebule, posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Grzyby namoczyć na noc. Następnie ugotować w tej samej wodzie. Grzyby odcedzić, a wywar wykorzystać do zupy lub sosu.
- Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć.
- Grzyby przepuścić przez maszynkę razem z bułkami.
- Na oleju podsmażyć cebulę. Dodać do grzybów i dobrze wymieszać.
- Do masy dodać natkę, sól, pieprz i jajko, i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna można dodać łyżkę bułki tartej.
- Z masy formować małe kotleciki. Panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki na rumiano z obu stron.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
540 minut
Średnia 5 / 5 (1251 głosów)