Rozgrzewająca i aromatyczna zupa-krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów i papryczki chili.
Składniki:
- 100 g suszonych pomidorów (nie z oliwy)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka chili, posiekana
- 350 g czerwonej soczewicy
- 4 liście laurowe
Przygotowanie:
- Pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Odsączyć i posiekać.
- W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać papryczkę chili i pomidory, i podsmażyć mieszając. Dodać soczewicę i liście laurowe, zalać bulionem i gotować przez około 30 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Z zupy wyjąć liście laurowe, doprawić cynamonem i kminkiem. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładko.
- Podawać ze śmietaną, posypaną płatkami chili i kolendrą.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
90 minut
Średnia 5 / 5 (1170 głosów)