Home Zupy Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

by

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa-krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów i papryczki chili.

Składniki:

  • 100 g suszonych pomidorów (nie z oliwy)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryczka chili, posiekana
  • 350 g czerwonej soczewicy
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie:

  • Pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Odsączyć i posiekać.
  • W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać papryczkę chili i pomidory, i podsmażyć mieszając. Dodać soczewicę i liście laurowe, zalać bulionem i gotować przez około 30 minut, aż soczewica będzie miękka.
  • Z zupy wyjąć liście laurowe, doprawić cynamonem i kminkiem. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładko.
  • Podawać ze śmietaną, posypaną płatkami chili i kolendrą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1170 głosów)

related articles