Pyszny i aksamitny krem ze szparagów
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 łyżka masła
- średnia czerwona cebula
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 opakowanie serka topionego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 2 kromki chleba
Przygotowanie:
- Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki.
- W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając.
- Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku.
- Z kromek wyciąć serduszka, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1072 głosów)