Ta tradycyjna hiszpańska zupa pełna jest aromatu oraz witamin, ponieważ wszystkie warzywa użyte do jej przyrządzenia pozostają surowe. Chłodne gazpacho z dodatkiem wiejskiego pieczywa z nasionami doskonale nadaje się na prosty obiad bądź na letnią kolację. Można je też podać w ciepły wieczór jako lekką przystawkę do kolacji.
Składniki:
- 500 g aromatycznych pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
- ¼ ogórka, obranego ze skórki i grubo posiekanego
- 1 czerwona papryka, grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula, pokrojona na ćwiartki
- 1 kromka chleba, porwana na kawałki (ok. 30 g)
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 500 ml soku pomidorowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Wrzucać kolejne partie mieszanki do miksera i przecierać na gładką papkę. Wlać zupę do dużej miski, przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki.
- Przed wyjęciem gazpacho z lodówki przygotować warzywa do podania razem z zupą. Pokroić czerwoną paprykę i ogórka w drobną kostkę, a dymki w cienkie plasterki. Pokroić grzanki w małe kostki. Wyłożyć warzywa i grzanki na osobne półmiski.
- Sprawdzić smak i przyprawić zupę, a następnie wlać ją chochlą do misek. Podawać od razu, z dodatkami na osobnych półmiskach.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
140 minut
Średnia 5 / 5 (1676 głosów)