Home Zupy Klasyczne gazpacho

Klasyczne gazpacho

by

Ta tradycyjna hiszpańska zupa pełna jest aromatu oraz witamin, ponieważ wszystkie warzywa użyte do jej przyrządzenia pozostają surowe. Chłodne gazpacho z dodatkiem wiejskiego pieczywa z nasionami doskonale nadaje się na prosty obiad bądź na letnią kolację. Można je też podać w ciepły wieczór jako lekką przystawkę do kolacji.

Składniki:

  • 500 g aromatycznych pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
  • ¼ ogórka, obranego ze skórki i grubo posiekanego
  • 1 czerwona papryka, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 1 kromka chleba, porwana na kawałki (ok. 30 g)
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

  • Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Wrzucać kolejne partie mieszanki do miksera i przecierać na gładką papkę. Wlać zupę do dużej miski, przykryć i wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Przed wyjęciem gazpacho z lodówki przygotować warzywa do podania razem z zupą. Pokroić czerwoną paprykę i ogórka w drobną kostkę, a dymki w cienkie plasterki. Pokroić grzanki w małe kostki. Wyłożyć warzywa i grzanki na osobne półmiski.
  • Sprawdzić smak i przyprawić zupę, a następnie wlać ją chochlą do misek. Podawać od razu, z dodatkami na osobnych półmiskach.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

140 minut


Średnia 5 / 5 (1676 głosów)

related articles