Wietnamska pyszna zupa. Wystarczy kilka chwil by się nią delektować.
Składniki:
- 1k kości wołowych
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 laska cynamonu
- 4 gwiazdki anyżu
- 2 kulki ziela angielskiego
- 6 plastrów świeżego imbiru
Przygotowanie:
- Nałóż do garnka spieczone kości wołowe razem z warzywami (z marchewką, cebulą i pietruszką) żeby zrobić wywar. Następnie dopraw wywar cynamonem, zielem angielskim i kilkoma gwiazdkami anyżu. Potem wywar zalej zimną wodą tak żeby zalać kości wołowe i warzywa. Gotuj przez 3-4 godz.
- Do gotowego wywaru dodaj zgnieciony imbir.
- W Wietnamie do zupy pho dodaję się talerz który leży koło zupy na talerzu powinny znaleźć się: pokrojona w plasterki limonka, papryczka chili drobno pokrojona w kostki, kiełki, drobno pokrojoną dymkę i liście sałaty.
- Polędwicę wołową marynujemy z odrobiną soli i szczypta pieprzu. Potem drobno posiekaj czosnek i dodaj go do wołowinki razem z posiekaną w kwadraty papryczką. Zamarynowaną wołowinkę polej sosem rybnym.
- Wyjmij zamarynowaną wołowinę i pokrój ją w cienkie plastry.
- Ugotuj makaron ryżowy i nałóż go do miski do której będziesz (po dodaniu jeszcze kilku składników) wlewał wywar z kości wołowych i warzyw.
- Do miski z makaronem ryżowym dodaj tajskiej bazylii i dodaj zamarynowane mięsko. Potem zalej wywarem, dodaj do tego parę liści bazylii, dodaj zawartość talerza do zupy i gotowe!
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
240 minut
Całkowity czas:
255 minut
Średnia 5 / 5 (1843 głosów)