Home Zupy Pho

Pho

by

Wietnamska pyszna zupa. Wystarczy kilka chwil by się nią delektować.

Składniki:

  • 1k kości wołowych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 laska cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 6 plastrów świeżego imbiru

Przygotowanie:

  • Nałóż do garnka spieczone kości wołowe razem z warzywami (z marchewką, cebulą i pietruszką) żeby zrobić wywar. Następnie dopraw wywar cynamonem, zielem angielskim i kilkoma gwiazdkami anyżu. Potem wywar zalej zimną wodą tak żeby zalać kości wołowe i warzywa. Gotuj przez 3-4 godz.
  • Do gotowego wywaru dodaj zgnieciony imbir.
  • W Wietnamie do zupy pho dodaję się talerz który leży koło zupy na talerzu powinny znaleźć się: pokrojona w plasterki limonka, papryczka chili drobno pokrojona w kostki, kiełki, drobno pokrojoną dymkę i liście sałaty.
  • Polędwicę wołową marynujemy z odrobiną soli i szczypta pieprzu. Potem drobno posiekaj czosnek i dodaj go do wołowinki razem z posiekaną w kwadraty papryczką. Zamarynowaną wołowinkę polej sosem rybnym.
  • Wyjmij zamarynowaną wołowinę i pokrój ją w cienkie plastry.
  • Ugotuj makaron ryżowy i nałóż go do miski do której będziesz (po dodaniu jeszcze kilku składników) wlewał wywar z kości wołowych i warzyw.
  • Do miski z makaronem ryżowym dodaj tajskiej bazylii i dodaj zamarynowane mięsko. Potem zalej wywarem, dodaj do tego parę liści bazylii, dodaj zawartość talerza do zupy i gotowe!

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

240 minut

Całkowity czas:

255 minut


Średnia 5 / 5 (1843 głosów)

related articles