Zupę jarzynową można gotować przez cały rok, jej atutem jest to, że za każdym razem można dodać innych warzyw i jej smak będzie inny.
Składniki:
- 4 kalarepki
- 2 małe marchewki
- 4 ziemniaki
- 15 dkg zielonej fasolki szparagowej
- 1 mała pietruszka
- 1/4 małego selera
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyć, oczyścić, ewentualnie obrać i pokroić w kostkę.
- Pokrojone warzywa wrzucić do gotującego się wywaru z warzyw i gotować do 15 minut, aż zmiękną.
- Z gotującej się zupy odebrać około 1/2 szklanki wywaru i rozprowadzić w nim śmietanę, następnie wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem.
- Ugotowaną zupę przelać do talerzy i posypać posiekaną natką pietruszki i posiekanym koperkiem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1046 głosów)