Home Zupy Zupa jarzynowa z kalarepką

Zupa jarzynowa z kalarepką

by

Zupę jarzynową można gotować przez cały rok, jej atutem jest to, że za każdym razem można dodać innych warzyw i jej smak będzie inny.

Składniki:

  • 4 kalarepki
  • 2 małe marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 15 dkg zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 małego selera

Przygotowanie:

  • Wszystkie warzywa umyć, oczyścić, ewentualnie obrać i pokroić w kostkę.
  • Pokrojone warzywa wrzucić do gotującego się wywaru z warzyw i gotować do 15 minut, aż zmiękną.
  • Z gotującej się zupy odebrać około 1/2 szklanki wywaru i rozprowadzić w nim śmietanę, następnie wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ugotowaną zupę przelać do talerzy i posypać posiekaną natką pietruszki i posiekanym koperkiem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1046 głosów)

related articles