Home Zupy Zupa fasolowa na kiełbasie

Zupa fasolowa na kiełbasie

by

Pyszna zupa fasolowa przygotowana na bazie mięsnego wywaru z dodatkiem podsmażanej kiełbasy. Bardzo pożywna.

Składniki:

  • 300 g białej fasoli
  • 2 litry wywaru drobiowego
  • 1/4 selera
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka

Przygotowanie:

  • Białą fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc aby się namoczyła. Następnego dnia fasolę ugotować w tej samej wodzie (około 40 minut.)
  • Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą.
  • W dużym rondlu zagotować wywar drobiowy, następnie dodać starte na tarce warzywa i ugotowaną fasolę, doprawić majerankiem. Gotować na małym ogniu.
  • Kiełbasę pokroić w plastry, na patelni podgrzać olej i podsmażyć kiełbasę na złoty kolor.
  • Podsmażoną kiełbasę dodać do zupy razem z tłuszczem, całość gotować jeszcze około 20 minut.
  • Na koniec gotowania zupę doprawić solą pieprzem i ostrą papryką.
  • Zupę przelać do miseczek i posypać poszatkowaną natką pietruszki.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

80 minut

Całkowity czas:

580 minut


Średnia 5 / 5 (1367 głosów)

related articles