Pyszna zupa fasolowa przygotowana na bazie mięsnego wywaru z dodatkiem podsmażanej kiełbasy. Bardzo pożywna.
Składniki:
- 300 g białej fasoli
- 2 litry wywaru drobiowego
- 1/4 selera
- 1 mała cebula
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
Przygotowanie:
- Białą fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc aby się namoczyła. Następnego dnia fasolę ugotować w tej samej wodzie (około 40 minut.)
- Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą.
- W dużym rondlu zagotować wywar drobiowy, następnie dodać starte na tarce warzywa i ugotowaną fasolę, doprawić majerankiem. Gotować na małym ogniu.
- Kiełbasę pokroić w plastry, na patelni podgrzać olej i podsmażyć kiełbasę na złoty kolor.
- Podsmażoną kiełbasę dodać do zupy razem z tłuszczem, całość gotować jeszcze około 20 minut.
- Na koniec gotowania zupę doprawić solą pieprzem i ostrą papryką.
- Zupę przelać do miseczek i posypać poszatkowaną natką pietruszki.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
80 minut
Całkowity czas:
580 minut
Średnia 5 / 5 (1367 głosów)