Home Zupy Zupa z marchewki z serem feta

Zupa z marchewki z serem feta

by

Tę prostą, rozgrzewającą zupę przyrządza się ze słodkiej marchewki z dodatkiem soku pomarańczy i sera feta. Podana z tostami stanowi eleganckie danie.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 marchewki, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 600 ml bulionu warzywnego (z kostki)
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu plus kilka całych listków, do przybrania
  • 100 g sera feta, pokruszonego

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, marchewkę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie przyrumienią.
  • Dodać bulion i sok z pomarańczy. Dodać połowę estragonu i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 6–8 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Zachować ¼ posiekanych warzyw, a resztę przełożyć do miksera. Zmiksować, żeby uzyskać lekko grudkowatą konsystencję. Dodać sól i pieprz.
  • Przelać zmiksowaną porcję z powrotem do rondla z warzywami i doprowadzić do wrzenia. Nałożyć do misek i dodać do każdej odrobinę pokruszonej fety. Posypać posiekanym estragonem i całymi listkami. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1558 głosów)

related articles