Tę prostą, rozgrzewającą zupę przyrządza się ze słodkiej marchewki z dodatkiem soku pomarańczy i sera feta. Podana z tostami stanowi eleganckie danie.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 marchewki, drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 600 ml bulionu warzywnego (z kostki)
- sok z 1 małej pomarańczy
- 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu plus kilka całych listków, do przybrania
- 100 g sera feta, pokruszonego
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, marchewkę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie przyrumienią.
- Dodać bulion i sok z pomarańczy. Dodać połowę estragonu i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 6–8 minut, aż warzywa zmiękną.
- Zachować ¼ posiekanych warzyw, a resztę przełożyć do miksera. Zmiksować, żeby uzyskać lekko grudkowatą konsystencję. Dodać sól i pieprz.
- Przelać zmiksowaną porcję z powrotem do rondla z warzywami i doprowadzić do wrzenia. Nałożyć do misek i dodać do każdej odrobinę pokruszonej fety. Posypać posiekanym estragonem i całymi listkami. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1558 głosów)