Home Zupy Zupa jarzynowa z zielonych warzyw

Zupa jarzynowa z zielonych warzyw

by

Lekka zupa jarzynowa na bazie kremu z zielonej fasolki szparagowej. Najlepiej smakuje z tostami posypanymi żółtym serem.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 biała cebula
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 400 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 mały brokuł

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać i drobno poszatkować, podsmażyć na rozgrzanym maśle.
  • Zeszkloną na maśle cebulę zalać połową bulionu i wrzucić pokrojoną fasolkę szparagową. Gotować 15-20 minut, aż fasolka będzie miękka.
  • Ugotowaną w bulionie fasolkę zmiksować blenderem na gładką masę, dolać pozostały bulion i doprawić solą i pieprzem.
  • Brokuła i kalafiora umyć i rozdzielić na różyczki, dodać do bulionu. Gotować przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i włożyć do niego na blaszce chleb tostowy na kilka minut. Kiedy się zrumieni posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.
  • Zieloną zupę przelać do talerzy podawać z kleksem śmietany i tostami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1394 głosów)

related articles