Próbowaliście kiedyś zupę ze śledzi? Zaskakująco smakowita! Najlepiej podawać z ciepłymi ziemniakami.
Składniki:
- 300 g śledzia solonego z beczki z mleczem (samiec)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu mielonego
- 4 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
- Śledzia moczyć w wodzie z 1/2 łyżeczki cukru przez 3 godziny. Jeśli jest dalej słony, trzeba wymienić wodę i moczyć przez kolejne 1-2 godziny.
- Śledzia rozkroić wzdłuż kręgosłupa, usunąć szkielet i skórę, mlecz odłożyć. Śledzie pokroić na kawałki.
- Cebule pokroić w plastry i sparzyć.
- Mlecz przetrzeć przez sito do miski. Dodać pół szklanki przegotowanej wody, cebulę, liść laurowy, łyżkę octu i pieprz, całość wymieszać ze śmietaną.
- Dodać dzwonka śledzia, wymieszać i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
- Podawać z ugotowanymi, przekrojonymi na pół ziemniakami. Zupę podawać na zimno, a ziemniaki na ciepło.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
380 minut
Średnia 5 / 5 (1361 głosów)