Home Zupy Zupa śledziowa Basi

Zupa śledziowa Basi

by

Próbowaliście kiedyś zupę ze śledzi? Zaskakująco smakowita! Najlepiej podawać z ciepłymi ziemniakami.

Składniki:

  • 300 g śledzia solonego z beczki z mleczem (samiec)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 4 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

  • Śledzia moczyć w wodzie z 1/2 łyżeczki cukru przez 3 godziny. Jeśli jest dalej słony, trzeba wymienić wodę i moczyć przez kolejne 1-2 godziny.
  • Śledzia rozkroić wzdłuż kręgosłupa, usunąć szkielet i skórę, mlecz odłożyć. Śledzie pokroić na kawałki.
  • Cebule pokroić w plastry i sparzyć.
  • Mlecz przetrzeć przez sito do miski. Dodać pół szklanki przegotowanej wody, cebulę, liść laurowy, łyżkę octu i pieprz, całość wymieszać ze śmietaną.
  • Dodać dzwonka śledzia, wymieszać i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
  • Podawać z ugotowanymi, przekrojonymi na pół ziemniakami. Zupę podawać na zimno, a ziemniaki na ciepło.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

380 minut


Średnia 5 / 5 (1361 głosów)

related articles