Wyjątkowo szybka do ugotowania zupa z owoców morza doprawiona świeżym imbirem to rozgrzewające i sycące danie, świetne na lunch. Można ją przyrządzić z różnych mięczaków, skorupiaków i ryb.
Składniki:
- 700 ml bulionu rybnego lub drobiowego
- 1 pęczek cebulki dymki, posiekanej
- 2 cm świeżego imbiru, obranego i startego
- 1 trawka cytrynowa, drobno posiekana
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Przygotowanie:
- Wlać bulion do dużego rondla. Dodać cebulkę dymkę, imbir, trawkę cytrynową oraz sos sojowy. Doprowadzić do wrzenia i doprawić solą i pieprzem.
- Wrzucić kawałki ryby i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać przegrzebki i gotować przez minutę na małym ogniu.
- Wrzucić krewetki i gotować przez kilka minut, aż krewetki będą różowe. Dodać kapustę pak choi oraz makaron. Doprowadzić do wrzenia. Nalać do misek podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
08 minut
Całkowity czas:
18 minut
Średnia 5 / 5 (1157 głosów)