Ta zupa powinna zasmakować wszystkim członkom rodziny. Podajmy ją na sobotnio-niedzielny obiad, z bardzo dużą ilością chrupiącego chleba i świeżymi owocami na deser.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 plastry chudego wędzonego boczku bez skóry, drobno posiekane
- 1 udko kurczaka, bez skóry (ok. 140 g)
- 2 cebule, drobno posiekane
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
- Podgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić boczek, udko kurczaka oraz cebulę i smażyć je na małym ogniu 3 minuty. Zwiększyć ogień i smażyć kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając składniki i raz obracając udko na drugą stronę. Mięso powinno się lekko przyrumienić.
- Dodać ziemniaki i smażyć 2 minuty, stale mieszając. Wlać wywar do rondla, a potem dodać tymianek i sól oraz pieprz. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i dusić jego zawartość 30 minut.
- Przełożyć udko kurczaka na talerz łyżką cedzakową. Oddzielić mięso od kości i posiekać. Wyrzucić kości. Włożyć kawałki kurczaka z powrotem do rondla z zupą. Wlać mleko i delikatnie podgrzać zupę, ale nie doprowadzać jej do wrzenia.
- Wlać zupę do misek i przybrać posiekaną natką pietruszki lub natką i liśćmi tymianku. Natychmiast podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1615 głosów)