Oto wersja rosołu gotowanego z tradycyjnej włoszczyzny i mniej tradycyjnego dla rosołu karpia. Dobre na świąteczne okazje.
Składniki:
- 1/2 kg sprawionego karpia
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
Przygotowanie:
- Karpia umyć, oczyścić i pokroić w półdzwonka, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na maśle.
- Warzywa umyć, obrać, włożyć do garnka i zalać litrem wody. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Wywar przecedzić, a warzywa pokroić w słupki (cebulę wyrzucić).
- Obsmażonego karpia zalać wywarem i gotować przez około 15 minut, aż ryba będzie miękka.
- Karpia wyjąć z rosołu i oczyścić z ości. Część ryby odłożyć w kawałkach do dekoracji, a resztę zmiksować.
- Do wywaru dodać pokrojone warzywa, zmiksowanego karpia i kawałki ryby, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1592 głosów)