Home Zupy Rosół królewski z karpia

Rosół królewski z karpia

by admin

Oto wersja rosołu gotowanego z tradycyjnej włoszczyzny i mniej tradycyjnego dla rosołu karpia. Dobre na świąteczne okazje.

Składniki:

  • 1/2 kg sprawionego karpia
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki

Przygotowanie:

  • Karpia umyć, oczyścić i pokroić w półdzwonka, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć na maśle.
  • Warzywa umyć, obrać, włożyć do garnka i zalać litrem wody. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Wywar przecedzić, a warzywa pokroić w słupki (cebulę wyrzucić).
  • Obsmażonego karpia zalać wywarem i gotować przez około 15 minut, aż ryba będzie miękka.
  • Karpia wyjąć z rosołu i oczyścić z ości. Część ryby odłożyć w kawałkach do dekoracji, a resztę zmiksować.
  • Do wywaru dodać pokrojone warzywa, zmiksowanego karpia i kawałki ryby, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:


10 minut

Czas gotowania:


50 minut

Całkowity czas:


60 minut


Średnia 5 / 5 (1592 głosów)

related articles