Home Zupy Krokiety z grzybami

Krokiety z grzybami

by

W sezonie na grzybobranie zawsze odkładam piękne sztuki prawdziwków i je zamrażam, aby później przygotować wspaniałe krokiety do wigilijnego barszczu.

Składniki:

  • 500 g mrożonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Grzyby wrzucić do rondelka i dusić, aż odparuje płyn. Posiekać.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać grzyby, 2 łyżki bułki tartej i 2 łyżki mąki. Wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty. Zestawić z ognia.
  • Jajka obrać i posiekać, dodać do masy grzybowej razem z pietruszką. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać odrobinę bułki tartej.
  • Z masy formować krokiety (małe kotleciki) i obtaczać w bułce.
  • Na patelni roztopić pozostałe masło i smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło do barszczu.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1331 głosów)

related articles