W sezonie na grzybobranie zawsze odkładam piękne sztuki prawdziwków i je zamrażam, aby później przygotować wspaniałe krokiety do wigilijnego barszczu.
Składniki:
- 500 g mrożonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- 100 g masła
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Grzyby wrzucić do rondelka i dusić, aż odparuje płyn. Posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać grzyby, 2 łyżki bułki tartej i 2 łyżki mąki. Wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty. Zestawić z ognia.
- Jajka obrać i posiekać, dodać do masy grzybowej razem z pietruszką. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać odrobinę bułki tartej.
- Z masy formować krokiety (małe kotleciki) i obtaczać w bułce.
- Na patelni roztopić pozostałe masło i smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło do barszczu.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1331 głosów)