Tradycyjne danie wigilijne, ale z powodzeniem można je zaserwować przy innej okazji. Łazanki przygotowuję samodzielnie!
Składniki:
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera korzeniowego
- 1/2 cebuli
- 1/2 pora
- 1 szklanka suszonych grzybów
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Warzywa obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać około 1,5 litra wody i gotować przez 30 minut. Wywar odcedzić, a warzywa można zużyć do sałatki jarzynowej.
- Do wywaru dodać grzyby i gotować pod przykryciem przez 40 minut.
- Grzyby wyjąć z wywaru, przestudzić i zmiksować. Dodać z powrotem do wywaru, wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
- Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i kroić w małe kwadraty.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać łazanki partiami, gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzić, przelać zimną wodą. Podawać z zupą.
Zupa
Łazanki
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
80 minut
Całkowity czas:
100 minut
Średnia 5 / 5 (1332 głosów)