Home Zupy Zupa grzybowa z łazankami

Zupa grzybowa z łazankami

by

Tradycyjne danie wigilijne, ale z powodzeniem można je zaserwować przy innej okazji. Łazanki przygotowuję samodzielnie!

Składniki:

  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pora
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

    Zupa

  • Warzywa obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać około 1,5 litra wody i gotować przez 30 minut. Wywar odcedzić, a warzywa można zużyć do sałatki jarzynowej.
  • Do wywaru dodać grzyby i gotować pod przykryciem przez 40 minut.
  • Grzyby wyjąć z wywaru, przestudzić i zmiksować. Dodać z powrotem do wywaru, wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  • Łazanki

  • Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i kroić w małe kwadraty.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać łazanki partiami, gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzić, przelać zimną wodą. Podawać z zupą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

80 minut

Całkowity czas:

100 minut


Średnia 5 / 5 (1332 głosów)

related articles