Krem z kurczaka wzbogacony rozgrzewającymi smakami sherry, tymianku i sosu worcestershire to superszybkie danie, które można przyrządzić ze świeżych składników w niecałe pół godziny.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 250 g pieczarek, grubo posiekanych
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić mięso i smażyć ze wszystkich stron przez 5 minut. Wyjąć z rondla łyżką cedzakową i odłożyć. Wrzucić do rondla cebulę, czosnek i seler naciowy. Smażyć przez 5 minut.
- Dodać składniki smakowe Wrzucić posiekane grzyby i tymianek. Wlać sherry i sos worcestershire. Doprawić lekko solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Wlać zupę do blendera i dodać połowę wywaru. Zmiksować na gładko, przelać z powrotem do rondla i dodać resztę wywaru. Włożyć do rondla mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Dodać 2 łyżki crème fraiche i znów doprowadzić do wrzenia.
- Nalać zupę do miseczek. Nałożyć do każdej po łyżeczce śmietany, lekko zamieszać, a następnie posypać świeżym tymiankiem. Podawać z drobnymi grzankami z chleba.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1647 głosów)