Pyszna rozgrzewająca zupa z cebuli z dodatkiem białego wina. Pieczywo tostowe warto opiec w tosterze – będzie wspaniale chrupać!
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 1/2 kostki (125 g) masła
- 1 szklanka białego wina
- 1 litr wody
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 150 g sera żółtego, startego
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. W rondelku rozpuścić masło i smażyć cebulę, aż się przyrumieni.
- Cebulę zalać winem i wodą, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić pod przykryciem przez około godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
- Zupę nalać do żaroodpornych miseczek. Przykryć chlebem i posypać serem. Zapiekać przez 15 minut, aż ser się roztopi.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
80 minut
Całkowity czas:
95 minut
Średnia 5 / 5 (1114 głosów)