Home Zupy Zupa cebulowa z winem

Zupa cebulowa z winem

by

Pyszna rozgrzewająca zupa z cebuli z dodatkiem białego wina. Pieczywo tostowe warto opiec w tosterze – będzie wspaniale chrupać!

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 1/2 kostki (125 g) masła
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 litr wody
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 150 g sera żółtego, startego

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. W rondelku rozpuścić masło i smażyć cebulę, aż się przyrumieni.
  • Cebulę zalać winem i wodą, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusić pod przykryciem przez około godzinę.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  • Zupę nalać do żaroodpornych miseczek. Przykryć chlebem i posypać serem. Zapiekać przez 15 minut, aż ser się roztopi.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

80 minut

Całkowity czas:

95 minut


Średnia 5 / 5 (1114 głosów)

related articles