Lekko obsmażona chuda wołowina dodana do pysznego wywaru z orientalnymi warzywami i drobnym makaronem jajecznym tworzy naprawdę doskonałą zupę, którą przyrządza się błyskawicznie.
Składniki:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
- 300 g chudego rumsztyku, pokrojonego w cienkie paseczki
- 1 l bulionu wołowego (z kostki)
- 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
Przygotowanie:
- Przyrządzić marynatę. Wymieszać w misce sos sojowy z olejem sezamowym oraz wino ryżowe lub sherry. Wrzucić mięso i starannie wymieszać. Odstawić.
- Bulion zagotować, dodać cebulkę, grzyby i listki pak choi. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty.
- Dodać gniazdka makaronu do bulionu i gotować przez 2–4 minuty, aż zmięknie.
- W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzać olej w woku lub na patelni, wrzucić mięso i smażyć przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając, żeby się obrumieniło. Przełożyć całą zawartość woka do bulionu. Doprowadzić ponownie do wrzenia. W razie potrzeby doprawić pieprzem. Nalać do miseczek i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
20 minut
Średnia 5 / 5 (1452 głosów)