Home Zupy Chiński rosół wołowy z makaronem i grzybami shitake

Chiński rosół wołowy z makaronem i grzybami shitake

by

Lekko obsmażona chuda wołowina dodana do pysznego wywaru z orientalnymi warzywami i drobnym makaronem jajecznym tworzy naprawdę doskonałą zupę, którą przyrządza się błyskawicznie.

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • 300 g chudego rumsztyku, pokrojonego w cienkie paseczki
  • 1 l bulionu wołowego (z kostki)
  • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki

Przygotowanie:

  • Przyrządzić marynatę. Wymieszać w misce sos sojowy z olejem sezamowym oraz wino ryżowe lub sherry. Wrzucić mięso i starannie wymieszać. Odstawić.
  • Bulion zagotować, dodać cebulkę, grzyby i listki pak choi. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty.
  • Dodać gniazdka makaronu do bulionu i gotować przez 2–4 minuty, aż zmięknie.
  • W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzać olej w woku lub na patelni, wrzucić mięso i smażyć przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając, żeby się obrumieniło. Przełożyć całą zawartość woka do bulionu. Doprowadzić ponownie do wrzenia. W razie potrzeby doprawić pieprzem. Nalać do miseczek i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1452 głosów)

related articles