Kolendra i sok z limonki podkreślają w tej orzeźwiającej letniej zupie delikatny smak awokado. Przyrządza się ją łatwo i szybko. Nie dodawajmy awokado za wcześnie, żeby nie straciło świeżości, ponieważ chłodnik może się wtedy odbarwić i stać się bardzo mdły.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 450 g porów, rozciętych wzdłuż i pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 750 ml wywaru z warzyw lub z kurczaka, z kostki lub z proszku
- 1 duże dojrzałe awokado
- 125 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w garnku, dodać pory i czosnek, dusić 10 minut. Pory powinny lekko zmięknąć, lecz nie mogą się zrumienić. Zalać wywarem i zagotować. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 10 minut, czyli do chwili ugotowania porów.
- Zestawić zupę z ognia i lekko ją ostudzić, zmiksować w malakserze lub mikserze. Przelać zupę do miski, wystudzić, a następnie schłodzić.
- Tuż przed podaniem przygotować awokado. Przekroić owoc na pół i usunąć pestkę. Łyżką wydobyć miąższ ze skórki i przetrzeć przez drobne sitko – z nierdzewnej stali lub plastikowe. Awokado można również rozetrzeć w mikserze lub malakserze na gładką, jednolitą masę, rozcieńczając purée odrobiną schłodzonej zupy.
- Dodać purée z awokado do zupy wraz z jogurtem, sokiem z limonki i kolendrą. Doprawić do smaku i rozlać do 4 miseczek. Do każdej porcji można dodać po 2-3 kostki lodu, plasterki limonki i listki kolendry.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1985 głosów)