Tę wiejską zupę, świetną zwłaszcza na zimowe dni, przyrządza się błyskawicznie. Pożywne kluseczki chrzanowe sprawiają, że jest to naprawdę sycące danie.
Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 2 marchewki, posiekane
- 375 g filetów z udek kurczaka (bez skóry), pokrojonych na małe kawałki
- 500 ml wywaru drobiowego (z kostki)
- 125 g mrożonego zielonego groszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, seler naciowy i marchewkę. Smażyć przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać kurczaka i smażyć przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż się przyrumieni.
- Utrzeć mąkę z margaryną, szczypiorkiem lub natką pietruszki i chrzanem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle wody, żeby powstało dość gęste i suche ciasto. Podzielić je na 16 kawałków.
- Wlać do rondla wywar. Dodać groszek i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić kluseczki. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 12 minut, aż kluseczki napęcznieją i nie będą wewnątrz surowe.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1482 głosów)