Home Zupy Zupa z kurczaka z kluseczkami chrzanowymi

Zupa z kurczaka z kluseczkami chrzanowymi

by

Tę wiejską zupę, świetną zwłaszcza na zimowe dni, przyrządza się błyskawicznie. Pożywne kluseczki chrzanowe sprawiają, że jest to naprawdę sycące danie.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 2 marchewki, posiekane
  • 375 g filetów z udek kurczaka (bez skóry), pokrojonych na małe kawałki
  • 500 ml wywaru drobiowego (z kostki)
  • 125 g mrożonego zielonego groszku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę, seler naciowy i marchewkę. Smażyć przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodać kurczaka i smażyć przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż się przyrumieni.
  • Utrzeć mąkę z margaryną, szczypiorkiem lub natką pietruszki i chrzanem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle wody, żeby powstało dość gęste i suche ciasto. Podzielić je na 16 kawałków.
  • Wlać do rondla wywar. Dodać groszek i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić kluseczki. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 12 minut, aż kluseczki napęcznieją i nie będą wewnątrz surowe.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1482 głosów)

related articles