Proste do przygotowania krokiety jarzynowe są wspaniałym uzupełnieniem barszczu. Równie pyszny dodatek do zupy rybnej.
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
Przygotowanie:
- Warzywa i ziemniaki obrać i umyć. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.
- Warzywa odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Następnie przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, natkę pietruszki i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać na jednolitą masę.
- Z masy formować małe wałeczki, obtaczać w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z obu stron na rumiano.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1077 głosów)