Owoce morza, biała ryba, do tego kawałki ziemniaków i pomidorów oraz mrożone warzywa — oto przepis na sycącą zupę pełną smaku i aromatu. Doskonałym dodatkiem będzie razowa ciabatta.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 900 ml wywaru rybnego lub z kurczaka
- szczypta szafranu
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Smażyć na niej szalotkę i czosnek 5-6 minut (warzywa mają zmięknąć, ale nie powinny się zrumienić). Dolać wywar, dodać szafran i liść laurowy, zagotować.
- Dodać ziemniaki, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zwiększyć ogień, dodać mieszankę mrożonych warzyw. Zagotować, mieszając dodać pomidory, rybę i mieszankę owoców morza. Zamieszać, zmniejszyć ogień i gotować — nie mieszając — jeszcze 3 minuty, aż ryba będzie biała i ugotowana. Przyprawić do smaku, podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1316 głosów)