Home Zupy Zupa rybna na szybko

Zupa rybna na szybko

by

Owoce morza, biała ryba, do tego kawałki ziemniaków i pomidorów oraz mrożone warzywa — oto przepis na sycącą zupę pełną smaku i aromatu. Doskonałym dodatkiem będzie razowa ciabatta.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 900 ml wywaru rybnego lub z kurczaka
  • szczypta szafranu
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

  • Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Smażyć na niej szalotkę i czosnek 5-6 minut (warzywa mają zmięknąć, ale nie powinny się zrumienić). Dolać wywar, dodać szafran i liść laurowy, zagotować.
  • Dodać ziemniaki, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Zwiększyć ogień, dodać mieszankę mrożonych warzyw. Zagotować, mieszając dodać pomidory, rybę i mieszankę owoców morza. Zamieszać, zmniejszyć ogień i gotować — nie mieszając — jeszcze 3 minuty, aż ryba będzie biała i ugotowana. Przyprawić do smaku, podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1316 głosów)

related articles