Jedna z moich ulubionych zup – z tego przepisu można przyrządzić zarówno krem z kalafiora jak i brokułowy.
Składniki:
- 1,2 litra wody
- 2 kostki rosołowe
- 250-300 g kalafiora (lub brokułów)
- 30 g cebuli
- 200 ml śmietany
- 1 opakowanie (100 g) serka topionego kremowego
- 20 g mąki ryżowej (lub pszennej)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Zagotować wodę z rosołkami. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić na gotującą się wodę.
- Cebulę posiekać, dodać do garnka. Dodać śmietanę, serek i mąkę. Wymieszać i gotować przez 15 minut.
- Zmiksować na gładko w blenderze. Doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (944 głosów)