Home Zupy Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

by

Jedna z moich ulubionych zup – z tego przepisu można przyrządzić zarówno krem z kalafiora jak i brokułowy.

Składniki:

  • 1,2 litra wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 250-300 g kalafiora (lub brokułów)
  • 30 g cebuli
  • 200 ml śmietany
  • 1 opakowanie (100 g) serka topionego kremowego
  • 20 g mąki ryżowej (lub pszennej)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Zagotować wodę z rosołkami. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić na gotującą się wodę.
  • Cebulę posiekać, dodać do garnka. Dodać śmietanę, serek i mąkę. Wymieszać i gotować przez 15 minut.
  • Zmiksować na gładko w blenderze. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (944 głosów)

related articles