Prosta i tania zupa ziemniaczana z kukurydzą i boczkiem. Jako zagęstnik dodaję do niej krakersy moczone w mleku.
Składniki:
- 1 cebula
- 500 g ziemniaków sałatkowych
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 500 g wywaru warzywnego
- 425 g kukurydzy z puszki
- 75 g krakersów
Przygotowanie:
- Posiekać drobno cebulę, pokroić ziemniaki w drobną kostkę. Rozgrzać olej w garnku i smażyć cebulę około 5 minut. Dodać ziemniaki i obsmażać 3 minuty. Wlać wywar warzywny, zagotować i gotować na małym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Odcedzić kukurydzę, przepłukać na sicie i odsączyć. Rozdrobnić krakersy, włożyć do miski, zalać mlekiem i zostawić na około 5 minut.
- Wyjąć z garnka połowę ziemniaków, resztę zmiksować z wywarem. Dodać ziemniaki, kukurydzę, rozmoczone krakersy oraz śmietanę. Gotować na niewielkim ogniu jeszcze około 5 minut. Pokroić boczek w drobną kostkę i usmażyć chrupkie skwarki na teflonowej patelni. Kiedy zupa będzie już w talerzach, posypać każdą porcję usmażonym boczkiem oraz posiekaną natką pietruszki i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
15 minut
Średnia 5 / 5 (1369 głosów)