Home Zupy Kremowa zupa ziemniaczano-kukurydziana

Kremowa zupa ziemniaczano-kukurydziana

by

Prosta i tania zupa ziemniaczana z kukurydzą i boczkiem. Jako zagęstnik dodaję do niej krakersy moczone w mleku.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 500 g ziemniaków sałatkowych
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 500 g wywaru warzywnego
  • 425 g kukurydzy z puszki
  • 75 g krakersów

Przygotowanie:

  • Posiekać drobno cebulę, pokroić ziemniaki w drobną kostkę. Rozgrzać olej w garnku i smażyć cebulę około 5 minut. Dodać ziemniaki i obsmażać 3 minuty. Wlać wywar warzywny, zagotować i gotować na małym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  • Odcedzić kukurydzę, przepłukać na sicie i odsączyć. Rozdrobnić krakersy, włożyć do miski, zalać mlekiem i zostawić na około 5 minut.
  • Wyjąć z garnka połowę ziemniaków, resztę zmiksować z wywarem. Dodać ziemniaki, kukurydzę, rozmoczone krakersy oraz śmietanę. Gotować na niewielkim ogniu jeszcze około 5 minut. Pokroić boczek w drobną kostkę i usmażyć chrupkie skwarki na teflonowej patelni. Kiedy zupa będzie już w talerzach, posypać każdą porcję usmażonym boczkiem oraz posiekaną natką pietruszki i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (1369 głosów)

related articles