Pyszny i jedyny w swoim rodzaju barszcz na Wigilię. Aromatyczny, najlepszy z dodatkiem uszek z grzybami.
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 pieczone cebule
- 50 g suszonych grzybów
- 4 buraki
- 1 szklanka kwasu buraczanego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Włoszczyznę, cebule, grzyby i buraki gotować przez 40 minut. Przecedzić, buraki drobno pokroić i dodać do przecedzonego wywaru. Dodać kwas buraczany, wymieszać.
- Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać, podsmażyć na rumiano. Dodać do barszczu i zagotować. Doprawić solą i cukrem. Podawać z uszkami z grzybami.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (935 głosów)