Home Zupy Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

by

Pyszny i jedyny w swoim rodzaju barszcz na Wigilię. Aromatyczny, najlepszy z dodatkiem uszek z grzybami.

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 pieczone cebule
  • 50 g suszonych grzybów
  • 4 buraki
  • 1 szklanka kwasu buraczanego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

  • Włoszczyznę, cebule, grzyby i buraki gotować przez 40 minut. Przecedzić, buraki drobno pokroić i dodać do przecedzonego wywaru. Dodać kwas buraczany, wymieszać.
  • Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać, podsmażyć na rumiano. Dodać do barszczu i zagotować. Doprawić solą i cukrem. Podawać z uszkami z grzybami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (935 głosów)

related articles