Wspaniały chłodnik na gorące letnie dni. Koniecznie podawać na zimno, można dodać świeże aromatyczne listki mięty.
Składniki:
- 500 g batatów
- sól
- 2 małe melony, np. galia
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru
- 2-3 krople sosu tabasco
- 4 łyżki gęstej tłustej śmietany
- kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
- Obrać bataty, pokroić na ćwiartki i gotować we wrzątku około 20 minut, aż będą miękkie. Odlać wodę i utłuc na purée, w razie potrzeby dodając nieco wody z gotowania.
- Melony przekroić poziomo. Wyjąć łyżką pestki i wyrzucić, potem wybrać miąższ, zostawiając pod skórką kilkumilimetrową warstwę. Zmiksować miąższ na purée. Opróżnione połówki melonów zawinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki – w ten sposób pozostaną świeże.
- Wymieszać dokładnie purée z batatów i melonów. Dodać śmietanę kremówkę, cukier, szczyptę soli i odrobinę tabasco. Odstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
- Miseczki z melonów napełnić purée, na środek każdej porcji położyć 1 łyżkę gęstej śmietany i udekorować listkami mięty. Podawać na zimno.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
70 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
90 minut
Średnia 5 / 5 (1486 głosów)