Home Zupy Chłodnik z batatów w miseczce z melona

Chłodnik z batatów w miseczce z melona

by

Wspaniały chłodnik na gorące letnie dni. Koniecznie podawać na zimno, można dodać świeże aromatyczne listki mięty.

Składniki:

  • 500 g batatów
  • sól
  • 2 małe melony, np. galia
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 krople sosu tabasco
  • 4 łyżki gęstej tłustej śmietany
  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

  • Obrać bataty, pokroić na ćwiartki i gotować we wrzątku około 20 minut, aż będą miękkie. Odlać wodę i utłuc na purée, w razie potrzeby dodając nieco wody z gotowania.
  • Melony przekroić poziomo. Wyjąć łyżką pestki i wyrzucić, potem wybrać miąższ, zostawiając pod skórką kilkumilimetrową warstwę. Zmiksować miąższ na purée. Opróżnione połówki melonów zawinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki – w ten sposób pozostaną świeże.
  • Wymieszać dokładnie purée z batatów i melonów. Dodać śmietanę kremówkę, cukier, szczyptę soli i odrobinę tabasco. Odstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
  • Miseczki z melonów napełnić purée, na środek każdej porcji położyć 1 łyżkę gęstej śmietany i udekorować listkami mięty. Podawać na zimno.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

70 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1486 głosów)

related articles