Bardzo dobra zupa nie tylko na święta. Najlepiej serwować z kluskami, makaronem lub kaszą jęczmienną.
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów
- 1 szkl. wody
- 6 szkl. wody
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
Przygotowanie:
- Dokładnie oczyścić grzyby szczoteczką. Namoczyć w jednej szklance wody przez 2 godziny. Dodać 6 szklanek wody i cebulę. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Dodać warzywa i doprawić do smaku solą. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Odcedzić i pokroić grzyby na drobne plasterki.
- Podsmażyć mąkę z masłem na złoto i rozwodnić 3 łyżkami zimnej wody, dodać do zupy. Dodać do zupy również grzyby i doprowadzić do wrzenia. Wsypać koperek. Serwować z kluskami, makaronem lub kaszą jęczmienną.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1090 głosów)