Home Zupy Zupa z suszonych grzybów

Zupa z suszonych grzybów

by

Bardzo dobra zupa nie tylko na święta. Najlepiej serwować z kluskami, makaronem lub kaszą jęczmienną.

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 szkl. wody
  • 6 szkl. wody
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka

Przygotowanie:

  • Dokładnie oczyścić grzyby szczoteczką. Namoczyć w jednej szklance wody przez 2 godziny. Dodać 6 szklanek wody i cebulę. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • Dodać warzywa i doprawić do smaku solą. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Odcedzić i pokroić grzyby na drobne plasterki.
  • Podsmażyć mąkę z masłem na złoto i rozwodnić 3 łyżkami zimnej wody, dodać do zupy. Dodać do zupy również grzyby i doprowadzić do wrzenia. Wsypać koperek. Serwować z kluskami, makaronem lub kaszą jęczmienną.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1090 głosów)

related articles