Ryba i drobne młode ziemniaki gotują się bardzo szybko i doskonale razem smakują. Ta pożywna zupa ma wspaniały pikantny smak. Podawać z paluszkami.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 g porów, pokrojonych w krążki
- 70 g pancetty lub okrojonego ze skórki bekonu, pokrojonego w kostkę
- 400 ml wywaru rybnego
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
Przygotowanie:
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić pory i pancettę lub bekon. Smażyć na średnim ogniu przez 3–4 minuty, często mieszając.
- Wlać wywar rybny, dodać pomidory, chili i nasiona kopru włoskiego. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować przez około 5 minut.
- Dodać kawałki żabnicy i wędzonego łupacza. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 6–8 minut, aż ryby będą się łatwo dzieliły, a ziemniaki zrobią się miękkie. Podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
20 minut
Średnia 5 / 5 (1230 głosów)