To arabski przepis na danie bardzo proste w wykonaniu, pożywne i sycące.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa pokrojonego w kostkę (najlepsza jest wołowina)
- olej do smażenia
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 opakowanie pomarańczowej soczewicy (0,5 kg)
- 0,5 szkl. ryżu
Przygotowanie:
- Mięso obsmażyć na odrobinie oleju, podlać wodą, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie i dusić.
- Kiedy będzie prawie miękkie dolać ok. 2 l wrzątku, wsypać soczewicę, gotować ok. 5 minut. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
- Wsypać ryż, gotować do miękkości ryżu.
- Doprawić solą, kminkiem, pieprzem, na końcu dodać przetarty majeranek.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (990 głosów)