Home Zupy Zupa z pomarańczowej soczewicy

Zupa z pomarańczowej soczewicy

by

To arabski przepis na danie bardzo proste w wykonaniu, pożywne i sycące.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa pokrojonego w kostkę (najlepsza jest wołowina)
  • olej do smażenia
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 opakowanie pomarańczowej soczewicy (0,5 kg)
  • 0,5 szkl. ryżu

Przygotowanie:

  • Mięso obsmażyć na odrobinie oleju, podlać wodą, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie i dusić.
  • Kiedy będzie prawie miękkie dolać ok. 2 l wrzątku, wsypać soczewicę, gotować ok. 5 minut. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
  • Wsypać ryż, gotować do miękkości ryżu.
  • Doprawić solą, kminkiem, pieprzem, na końcu dodać przetarty majeranek.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (990 głosów)

related articles