Smaczny barszcz na świąteczny stół. Najlepiej smakuje z jajkami na twardo, uszkami z grzybami lub tartymi ziemniakami.
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2-3 cebule
- 4 buraki, drobno pokrojone
- 5 suszonych grzybów
- 1 szklanka kwasu buraczanego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Do garnka włożyć włoszczyznę, cebule, buraki i grzyby, zalać 2 litrami wody i gotować przez 30 minut. Barszcz przecedzić, do zupy dodać z powrotem buraki oraz grzyby i doprawić kwasem buraczanym do smaku.
- Śmietanę wymieszać z mąką. Dodać parę łyżek gorącego barszczu i wymieszać. Powoli dodawać do zupy, cały czas mieszając, żeby śmietana się nie ścięła. Podgrzać i przelać do wazy.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1017 głosów)