Home Zupy Barszcz ze śmietaną

Barszcz ze śmietaną

by

Smaczny barszcz na świąteczny stół. Najlepiej smakuje z jajkami na twardo, uszkami z grzybami lub tartymi ziemniakami.

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2-3 cebule
  • 4 buraki, drobno pokrojone
  • 5 suszonych grzybów
  • 1 szklanka kwasu buraczanego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  • Do garnka włożyć włoszczyznę, cebule, buraki i grzyby, zalać 2 litrami wody i gotować przez 30 minut. Barszcz przecedzić, do zupy dodać z powrotem buraki oraz grzyby i doprawić kwasem buraczanym do smaku.
  • Śmietanę wymieszać z mąką. Dodać parę łyżek gorącego barszczu i wymieszać. Powoli dodawać do zupy, cały czas mieszając, żeby śmietana się nie ścięła. Podgrzać i przelać do wazy.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1017 głosów)

related articles