Home Zupy Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

by

Ta najbardziej znana wersja krokietów – z kapustą i grzybami – najczęściej pojawia się na wigilijnych stołach. Krokiety te wybornie smakują podawane z czerwonym barszczem.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe – wodę, mleko, 2 jajka, mąkę i sól – włożyć do miski i wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładką masę.
  • Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
  • Przygotować farsz: kiszoną kapustę obgotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy wystygnie – odcisnąć wodę i kapustę drobno poszatkować.
  • Pieczarki wymyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę.
  • Dodać pieczarki i podsmażyć. Gdy odparuje z nich woda – dodać kapustę. Dusić całość na patelni ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał.
  • Przed podaniem panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1752 głosów)

related articles