Home Zupy Rożki mięsno – kapuściane

Rożki mięsno – kapuściane

by

Idealne na przekąskę i do czerwonego barszczu – rożki z domowego drożdżowego ciasta.

Składniki:

  • 1 mała paczka (7 g) drożdży
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • kostka margaryny
  • 2 kg mięsa (np. żeberek)
  • 1/2 kg kiszonej kapusty

Przygotowanie:

    Ciasto:

  • Drożdże połączyć ze śmietaną, odstawić na 15 minut. Dodać mąkę, sól, jajka i margarynę. Wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Farsz:

  • Mięso ugotować w lekko osolonej wodzie. Zmielić. Kapustę również ugotować, mocno odcisnąć i posiekać. Wymieszać z mięsem i doprawić do smaku.
  • Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  • Ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć kwadraty. Na połowie ułożyć farsz, przykryć ciastem aby powstał trójkąt i zlepić brzegi. Rożki układać na natłuszczonej formie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut.

Porcja dla:

15 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

165 minut


Średnia 5 / 5 (1255 głosów)

related articles