Ten chłodnik zawsze gości na stole w moim domu kiedy sezon na pomidory w pełni, a temperatura na dworze rośnie!
Składniki:
- 1/2 kg pomidorów
- 1 duży ogórek
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 bułka, namoczona i odciśnięta
- 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
- Pomidory i ogórka oczyscić z pestek i pokroić w kostkę. Wymieszać z czosnkiem, bułką, octem i oliwą. Zmiksować na puree i odstawić do lodówki na godzinę.
- Do przecieru dodać tyle zimej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane papryką i cebulą.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
80 minut
Średnia 5 / 5 (809 głosów)