Home Zupy Chłodnik hiszpański gazpacho

Chłodnik hiszpański gazpacho

by

Ten chłodnik zawsze gości na stole w moim domu kiedy sezon na pomidory w pełni, a temperatura na dworze rośnie!

Składniki:

  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 duży ogórek
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 bułka, namoczona i odciśnięta
  • 2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

  • Pomidory i ogórka oczyscić z pestek i pokroić w kostkę. Wymieszać z czosnkiem, bułką, octem i oliwą. Zmiksować na puree i odstawić do lodówki na godzinę.
  • Do przecieru dodać tyle zimej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane papryką i cebulą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (809 głosów)

related articles