Gęsta zupa gulaszowa z dodatkiem białej fasoli, kiełbasy i boczku wystarczy na cały obiad. Pożywna i rozgrzewająca.
Składniki:
- 250 g białej fasoli
- 150 g boczku
- 200 g chudej kiełbasy
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 1 i 1/2 czerwonej papryki
Przygotowanie:
- Białą fasolę namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej (zostawić na noc).
- Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry.
- Warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera i paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski.
- Namoczoną fasolę zalać 2 litrami wody i postawić na ogniu. Po zagotowaniu się wody do zupy dodać pokrojone wędliny i warzywa.
- Gotować przez 30 minut, następnie dodać przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie.
- Zupę gotować przez kolejne 15-20 minut, aż fasola będzie miękka. Doprawić pozostałymi przyprawami.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
560 minut
Średnia 5 / 5 (1222 głosów)