Home Zupy Zupa węgierska

Zupa węgierska

by

Gęsta zupa gulaszowa z dodatkiem białej fasoli, kiełbasy i boczku wystarczy na cały obiad. Pożywna i rozgrzewająca.

Składniki:

  • 250 g białej fasoli
  • 150 g boczku
  • 200 g chudej kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1 i 1/2 czerwonej papryki

Przygotowanie:

  • Białą fasolę namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej (zostawić na noc).
  • Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry.
  • Warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera i paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski.
  • Namoczoną fasolę zalać 2 litrami wody i postawić na ogniu. Po zagotowaniu się wody do zupy dodać pokrojone wędliny i warzywa.
  • Gotować przez 30 minut, następnie dodać przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie.
  • Zupę gotować przez kolejne 15-20 minut, aż fasola będzie miękka. Doprawić pozostałymi przyprawami.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

560 minut


Średnia 5 / 5 (1222 głosów)

related articles