Chłodnik owocowy to porcja witamin i orzeźwienie w środku upalnego lata. Składniki zmieniają się w zależności od dostępności owoców, jednak najbardziej smakują mi chłodniki lekko kwaśne w smaku.
Składniki:
- 200 g jagód
- 300 g malin
- 150 g borówek amerykańskich
- kilka listków mięty
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki zimnego jogurtu greckiego
Przygotowanie:
- Owoce umyć i zmiksować razem z miętą i cukrem.
- Masę owocową przetrzeć przez sito aby pozbyć się drobnych pestek i schłodzić w lodówce (1-2h).
- Schłodzoną masę owocową przelać do miseczek i dodać po jednej łyżce jogurtu greckiego. Chłodnik owocowy można udekorować całymi owocami.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Całkowity czas:
135 minut
Średnia 5 / 5 (956 głosów)