Home Zupy Zupa krem z dyni na mleku

Zupa krem z dyni na mleku

by

Przepis na bardzo delikatną zupę z dyni na bazie z mleka.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 400 ml wody
  • 400 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie groszku ptysiowego (np. firmy Brześć)

Przygotowanie:

  • Dynię przekrój na pół, miąższ odkrój od skóry, pestki usuń. Oczyszczony miąższ dyni pokrój w kostkę i przełóż do garnka, posól podlej niewielką ilością wody i duś na wolnym ogniu około 30 minut.
  • Rozgotowaną dynię zmiksuj na gładką masę, dolej wodę i mleko, mieszaj, dopraw solą i pieprzem następnie gotuj przez około 10 minut, pilnując aby nie wykipiało.
  • Gotową zupę podaj z groszkiem ptysiowym. Smacznego!

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (941 głosów)

related articles