Przepis na bardzo delikatną zupę z dyni na bazie z mleka.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 400 ml wody
- 400 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- 1 opakowanie groszku ptysiowego (np. firmy Brześć)
Przygotowanie:
- Dynię przekrój na pół, miąższ odkrój od skóry, pestki usuń. Oczyszczony miąższ dyni pokrój w kostkę i przełóż do garnka, posól podlej niewielką ilością wody i duś na wolnym ogniu około 30 minut.
- Rozgotowaną dynię zmiksuj na gładką masę, dolej wodę i mleko, mieszaj, dopraw solą i pieprzem następnie gotuj przez około 10 minut, pilnując aby nie wykipiało.
- Gotową zupę podaj z groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (941 głosów)