Orzeźwiający chłodnik w sam raz na upalne dni.
Składniki:
- 350 g młodych buraczków
- 2 zielone ogórki
- 6 rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 50 g gęstej śmietany
Przygotowanie:
- Buraki umyć i ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
- Ogórki oraz rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pęczek koperku posiekać.
- Kwaśną śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym. Następnie dodać buraczki, wymieszać do powstania jednolitej konsystencji. Dodać plastry ogórka i rzodkiewki oraz większość koperku. Przyprawić solą i pieprzem.
- Chłodzić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę. Chłodnik porozlewać do miseczek. Każdą porcję podawać z ugotowanymi jajkami. Udekorować koperkiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
110 minut
Średnia 5 / 5 (1059 głosów)