Home Zupy Chłodnik buraczkowo – rzodkiewkowy

Chłodnik buraczkowo – rzodkiewkowy

by

Orzeźwiający chłodnik w sam raz na upalne dni.

Składniki:

  • 350 g młodych buraczków
  • 2 zielone ogórki
  • 6 rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g gęstej śmietany

Przygotowanie:

  • Buraki umyć i ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce.
  • Ogórki oraz rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pęczek koperku posiekać.
  • Kwaśną śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym. Następnie dodać buraczki, wymieszać do powstania jednolitej konsystencji. Dodać plastry ogórka i rzodkiewki oraz większość koperku. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Chłodzić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę. Chłodnik porozlewać do miseczek. Każdą porcję podawać z ugotowanymi jajkami. Udekorować koperkiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

110 minut


Średnia 5 / 5 (1059 głosów)

related articles