Home Zupy Chłodnik z awokado

Chłodnik z awokado

by

Coś dla miłośników zimnych zup i oryginalnych smaków – awokado zmiksowane z bulionem i jogurtem smakuje wyśmienicie! W wersji wytrawnej z dodatkiem krewetek, albo skromniejszej z pomidorem i ogórkiem.

Składniki:

  • 2 kostki rosołowe
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 cebule
  • sok z 2 cytryn
  • 4 małe (150 g) jogurty naturalne

Przygotowanie:

  • Kostki rosołowe rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody i odstawić do przestygnięcia.
  • Awokado przekroić, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę posiekać. Wymieszać awokado z cebulą i odrobiną bulionu i zmiksować na gładko. Dodać resztę bulionu i jogurty, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Podawać z pomidorem i ogórkiem lub z krewetkami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

140 minut


Średnia 5 / 5 (1002 głosów)

related articles