Coś dla miłośników zimnych zup i oryginalnych smaków – awokado zmiksowane z bulionem i jogurtem smakuje wyśmienicie! W wersji wytrawnej z dodatkiem krewetek, albo skromniejszej z pomidorem i ogórkiem.
Składniki:
- 2 kostki rosołowe
- 2 dojrzałe awokado
- 2 cebule
- sok z 2 cytryn
- 4 małe (150 g) jogurty naturalne
Przygotowanie:
- Kostki rosołowe rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody i odstawić do przestygnięcia.
- Awokado przekroić, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę posiekać. Wymieszać awokado z cebulą i odrobiną bulionu i zmiksować na gładko. Dodać resztę bulionu i jogurty, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Podawać z pomidorem i ogórkiem lub z krewetkami.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
140 minut
Średnia 5 / 5 (1002 głosów)