Home Zupy Chłodnik z cukinii

Chłodnik z cukinii

by

Doskonała zupa na lato – a przy tym bardzo prosta. Jeśli lubisz chłodnik litewski, albo gazpacho – na pewno Ci posmakuje. W tej zupie znajduje się cukinia, pomidory, mięta, bazylia i odrobina soku z cytryny, która nadaje jej świeżego smaku.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 4 pomidory, usunięte pestki, drobno posiekane
  • 6 gałązek świeżej mięty
  • 3 cukinie pokrojone w plastry

Przygotowanie:

  • 2 łyżki oliwy rozgrzać w dużym garnku. Zeszklić cebulę, dodać pomidory i gotować przez 2 minuty, stale mieszając.
  • Dodać 1 litr wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać 4 gałązki mięty i cukinię i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
  • Wyjąć gałązki mięty. Mąkę kukurydzianą rozpuścić w odrobinie zimnej wody, a następnie dodać do zupy. Gotować na dużym ogniu, aby zupa zgęstniała, mieszając trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem i odstawić, aby zupa ostygła.
  • Wstawić zupę na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dodać sok z cytryny i 1 łyżkę oliwy, udekorować liśćmi bazylii i miętą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

145 minut


Średnia 5 / 5 (1388 głosów)

related articles