Doskonała zupa na lato – a przy tym bardzo prosta. Jeśli lubisz chłodnik litewski, albo gazpacho – na pewno Ci posmakuje. W tej zupie znajduje się cukinia, pomidory, mięta, bazylia i odrobina soku z cytryny, która nadaje jej świeżego smaku.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula drobno posiekana
- 4 pomidory, usunięte pestki, drobno posiekane
- 6 gałązek świeżej mięty
- 3 cukinie pokrojone w plastry
Przygotowanie:
- 2 łyżki oliwy rozgrzać w dużym garnku. Zeszklić cebulę, dodać pomidory i gotować przez 2 minuty, stale mieszając.
- Dodać 1 litr wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać 4 gałązki mięty i cukinię i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
- Wyjąć gałązki mięty. Mąkę kukurydzianą rozpuścić w odrobinie zimnej wody, a następnie dodać do zupy. Gotować na dużym ogniu, aby zupa zgęstniała, mieszając trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem i odstawić, aby zupa ostygła.
- Wstawić zupę na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dodać sok z cytryny i 1 łyżkę oliwy, udekorować liśćmi bazylii i miętą.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
145 minut
Średnia 5 / 5 (1388 głosów)