Home Zupy Grochówka

Grochówka

by

Prawdziwa, zdrowa, domowa grochówka. Z boczkiem, cebulą i czosnkiem – tradycyjna i „jak u mamy” 🙂 Na obiad jak znalazł.

Składniki:

  • 2 szklanki łuskanego grochu
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula

Przygotowanie:

  • Dzień przed planowanym gotowaniem grochówki przepłukać groch na sicie pod bieżącą wodą, a następnie zalać zimną wodą w garnku i odstawić na noc.
  • Na drugi dzień wylać wodę z grochu, zalać go świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 45 minut.
  • Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do gotującego się grochu.
  • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do podsmażanego boczku. Zawartość patelni dodać do gotującej się zupy.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka.
  • Kiedy groch się rozgotuje, a warzywa będą miękkie przygotować zasmażkę (roztopić masło na patelni i wmieszać do niego mąkę) i dodać ją do zupy. Doprawić rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Gotować jeszcze chwilę, żeby zupa dobrze przeszła przyprawami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

825 minut


Średnia 5 / 5 (1520 głosów)

related articles