Prawdziwa, zdrowa, domowa grochówka. Z boczkiem, cebulą i czosnkiem – tradycyjna i „jak u mamy” 🙂 Na obiad jak znalazł.
Składniki:
- 2 szklanki łuskanego grochu
- 150 g wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
Przygotowanie:
- Dzień przed planowanym gotowaniem grochówki przepłukać groch na sicie pod bieżącą wodą, a następnie zalać zimną wodą w garnku i odstawić na noc.
- Na drugi dzień wylać wodę z grochu, zalać go świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 45 minut.
- Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do gotującego się grochu.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do podsmażanego boczku. Zawartość patelni dodać do gotującej się zupy.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka.
- Kiedy groch się rozgotuje, a warzywa będą miękkie przygotować zasmażkę (roztopić masło na patelni i wmieszać do niego mąkę) i dodać ją do zupy. Doprawić rozgniecionym czosnkiem i przyprawami. Gotować jeszcze chwilę, żeby zupa dobrze przeszła przyprawami.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
825 minut
Średnia 5 / 5 (1520 głosów)