Home Zupy Zupa pieczarkowa z pomidorem i jajkiem

Zupa pieczarkowa z pomidorem i jajkiem

by

Smaczna, bardzo łatwa i oryginalna zupa grzybowa, bo podaję ją z pomidorami i jajkiem na twardo. Jest naprawdę pyszna!

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

  • Cebulę drobno posiekać i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut. Dodać bulion i gotować przez ok. 10 minut.
  • W miseczce wymieszać mąkę w 3 łyżkach bulionu, wlać do garnka, dodać śmietanę i przyprawy i gotować jeszcze 5-7 minut.
  • Pomidora sparzyć i obrać (opcjonalnie), pokroić w drobną kostkę. Jajko pokroić na ćwiartki.
  • Gotową zupę przelać do talerzy, dodając pomidory, jajka i natk pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1037 głosów)

related articles