Smaczna, bardzo łatwa i oryginalna zupa grzybowa, bo podaję ją z pomidorami i jajkiem na twardo. Jest naprawdę pyszna!
Składniki:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pieczarki i smażyć przez kilka minut. Dodać bulion i gotować przez ok. 10 minut.
- W miseczce wymieszać mąkę w 3 łyżkach bulionu, wlać do garnka, dodać śmietanę i przyprawy i gotować jeszcze 5-7 minut.
- Pomidora sparzyć i obrać (opcjonalnie), pokroić w drobną kostkę. Jajko pokroić na ćwiartki.
- Gotową zupę przelać do talerzy, dodając pomidory, jajka i natk pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1037 głosów)